Ο χαιρετισμός της Αδελφότητας Τσαουσιωτών-Άγιος Βασίλειος στις εκδήλωσεις που διοργάνωσε η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρόσκληση, οι ιδρυτές της αδελφότητας Ζ. Αναγνώστης και  Η. Τσάβος, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση τηρώντας τις δεσμεύσεις για τον λόγο που ιδρύθηκε η ιστοσελίδα totsaousi.gr και η Αδελφότητα.

Λίγα λόγια σχετικά με το πώς, το πότε και για ποιον λόγο η Αδελφότητα Τσαουσιωτών-Άγιος Βασίλειος, totsaousi.gr γεννήθηκε μέσα από τις ανάγκες της εποχής στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, σε καιρό πανδημίας, όπου οι χωριανοί μας, το χωριό και ο τόπος μάς είχαν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά .

Η Αδελφότητα ιδρύθηκε για να αναδείξει και να προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τις απέραντες φυσικές ομορφιές του τόπου, τις ανάγκες και τα προβλήματα στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας και συμβάλλοντας στην διατήρηση της αναμμένης φλόγας για τον τόπο στις καρδιές μας.

Στη διήμερη εκδήλωση, με την ευκαιρία που μου δόθηκε, επισήμανα τα ακόλουθα σημεία, αυτά που βλέπει ο κάθε Βορειοηπειρώτης που πηγαίνει τα τελευταία χρόνια στην γενέτειρά μας.

  1. Ο τόπος μας χρειάζεται, μας έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μα πιο πολλή ανάγκη τον έχουμε εμείς.
  2. Η Βόρειος Ήπειρος και οι Βορειοηπειρώτες έχουν μεγάλη ιστορία, πλούσιο πολιτισμό, ήθη και έθιμα που κρατούν από τα βάθη των αιώνων. Αυτά πρέπει να μας καθοδηγούν. Αυτά πρέπει να είναι η πυξίδα μας!
  3. Έχουμε χρέος εμείς, οι γενιές που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Βόρειο Ήπειρο, να συνεισφέρουμε ο καθένας με το δικό του λιθαράκι τιμώντας τους προγόνους μας, τους προπαππούδες, τους παππούδες και τους γονείς μας, που πάλεψαν και αγωνίστηκαν σε δύσκολους καιρούς, σε βάρβαρα καθεστώτα.
  4. Είναι χρέος όλων μας να διατηρήσουμε αυτήν την κληρονομιά και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές.
  5. Είναι καιρός να δώσουμε την ευκαιρία στη νεολαία, στη νέα γενιά να πάρει τη σκυτάλη, να αγωνιστεί για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βόρειος Ήπειρος και ο  Βορειοηπειρωτικός λαός.
  6. Σχετικά με την απογραφή: Θεωρώ ότι είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και πρέπει να μας αγγίζει όλους. Χρειάζεται όλοι οι φορείς να εργαστούν με ενιαίο πρόγραμμα  ενώνοντας όλες τις δυνάμεις με στόχο το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.
  7. Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ποιοι είμαστε για να μπορέσουμε να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε από το αλβανικό και το ελληνικό κράτος το αυτονόητο, το ανθρώπινο δικαίωμα και την απορρόφηση πόρων και κονδυλίων για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας!

Κλείνοντας, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς τη νέα γενιά: Όσο μακριά και να ταξιδέψουν, όσο ψηλά και να φτάσουν, να είναι περήφανοι για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Βορείου Ηπείρου και να μην λησμονήσουν τη γη των προγόνων τους.

Ζ. Αναγνώστης

Χορευτικό με την Δερόπολη
Πολιτιστικός σύλλογος “Άγιος Κοσμάς”

1 thought on “Ο χαιρετισμός της Αδελφότητας Τσαουσιωτών-Άγιος Βασίλειος στις εκδήλωσεις που διοργάνωσε η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *