Τα οστά που βρέθηκαν στην Σκήτη του Αη Γιώρη της Δίβρης στη Βόρειο Ήπειρο

Η εκκλησία-σπηλιά του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Πολλοί επισκέπτες και πιστοί την επισκέπτονται για να θαυμάσουν το μαγευτικό τοπίο, το μέρος όπου έχει γαντζωθεί εδώ και αιώνες στο βουνό, για δουν από κοντά τις περίτεχνες τοιχογραφίες της καθώς και τις παλιές εικόνες και επιγραφές που υπάρχουν μέσα σε αυτές, ορισμένες από τις οποίες έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία. Μετρά κάτι παραπάνω από 1000 χρόνια ζωής και συγκαταλέγεται στα πιο παλιά μνημεία του τόπου μας.
Στην παλαιότητά της (αγιογραφίες και επιγραφές από τον 9ο αιώνα), ήρθε να προστεθεί και η ανακάλυψη και επιβεβαίωση της χρονολογίας των οστών που βρέθηκαν 3-4 μέτρα πριν από την ξύλινη πόρτα της εκκλησίας, στο στενό πέτρινο δρομάκι, δίπλα από το βράχο.


Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενα κείμενα το μεγάλο ενδιαφέρον για τα οστά που βρέθηκαν στους τρεις τάφους στο προαύλιο και περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Γεωργίου, «έσπρωξαν» τους χρηματοδότες σε μια πιο ενδελεχή έρευνα όσο αναφορά τη χρονολόγησή τους.
Μετά την περισυλλογή των οστών από τους τρεις τάφους , εστάλησαν σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα και μετά στη Γερμανία για την ανάλυσή τους από επιστήμονες. Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία και τα δείγματα έδωσαν κολλαγόνο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να τα χρονολογήσουν.


Η χρονολόγηση των οστών (δεξί βραχιόνιο) έγινε στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα-14 και οι μετρήσεις με δεύτερο κωδικό MAMS- πραγματοποιήθηκαν με επιταχυντή (AMS) στο Curt-Engelhorn-Zentrum Archaeometrie gGmbH, Mannheim, στη Γερμανία. Μετά από 3 μήνες λάβαμε τις απαντήσεις τους.


Στα 500 χρόνια…. περίπου μισή χιλιετηρίδα πριν , προσδιορίστηκε η ημερομηνία θανάτου του ασκητή που βρέθηκε θαμμένος 3 μέτρα πριν από την πόρτα του Αη Γιώρη. Άρα έχουμε να κάνουμε με έναν Ασκητή ή μοναχό γεννημένο πριν το 1500 μ.χ.
Η μελέτη των σπουδαίων μνημείων του χώρου μας, , που επισκέπτονται και βλέπουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, θα βοηθούσε στην αποκόμιση γνώσεων που θα μου χρησίμευαν και στην μεγαλύτερη τουριστική προβολή του χωριού μας μέσα από το θρησκευτικό τουρισμό.

Πηγή: Divri Divris Facebbok

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *