Η φέτα με τη ζάχαρη, στην Βόρειο Ήπειρο

Το γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων, που μας φέρνει στο νου πολλές, γλυκιές αναμνήσεις.

Από τα γεννοφάσκια μας ακόμα, πριν γευτούμε τη γλυκιά της γεύση, οι γιαγιάδες και οι θείες μας, πασπάλιζαν πρώτα το κεφαλάκι μας με λευκούς κόκκους ζάχαρης. Ένα από τα ωραιότερα έθιμα που έχω κρατήσει και τηρώ με ευλάβεια και συγκίνηση κάθε φορά, από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Βόρειο Ήπειρο. Μόλις πρωτοέμπαινε το νεογέννητο στο σπίτι και σε κάθε σπίτι που θα επισκεπτόταν, το πασπάλισμα με ζάχαρη ήταν το πρώτο μέλημα της νοικοκυράς, συνοδευόμενο πάντα από τις πιο γλυκές ευχές: “Να ασπρίσεις, να γεράσεις, γλυκιά ζωή να περάσεις!”

Δεύτερη στη σειρά, ερχόταν η αυτοσχέδια πιπίλα της γιαγιάς, όταν έλειπε η μαμά από το σπίτι. Μία βρεγμένη γάζα,με λίγη ζάχαρη μέσα, δεμένη κόμπο, σαν μικρό πουγκάκι, ξεγελούσε την πείνα του μωρού, μέχρι να το βυζάξει η μανούλα.

Φέτα (ψωμί) με ζάχαρη, ποιος δε θυμάται αυτή τη μοναδική γεύση και νοστιμιά; Ραντισμένη με νεράκι ή ηλιέλαιο, για να σταθεί η ζάχαρη. Αν ήταν αλειμμένη και με λίγη μαργαρίνη, τότε η γεύση ξεπερνούσε τη φαντασία. Οι λίγοι “προνομιούχοι” που είχαν την τύχη να τη ραντίζουν με ελαιόλαδο, ήταν οι καλύτεροι ή οι χειρότεροι της παρέας, αν δεν αντέχαμε τα πειράγματά τους, που μας κάνανε να σκάσουμε από τη ζήλια.

Με πόση λαχτάρα περιμέναμε την πρωτοχρονιά, για να γευτούμε τον ωραιότατο μπακλαβά της μητέρας, φτιαγμένο με χειροποίητα φύλλα και δικά μας καρύδια και το πεντανόστιμο ραβανί με σπιτικά αυγά. Ήταν ίσως η μοναδική φορά το χρόνο, που τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις, συνοικέσιο, αρραβώνα κ.α.

Αυτές τις νοστιμιές, όσο και να τις ψάχνουμε σήμερα, δεν τις βρίσκουμε πουθενά. Όσο μεράκι και αγνά υλικά και να βάλουμε. Γιατί λείπει η λαχτάρα που περιμέναμε να τα δοκιμάσουμε, λείπει η πείνα. Είμαστε πλέον χορτάτοι από κάθε ειδών καλούδια, δεν μας λείπει τίποτα, εκτός από τις γλυκιές μας αναμνήσεις.

Μαρία Σιώζου
25/09/2022
Φέτα με ζάχαρη και λάδι

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *