Εν μέσω πανδημίας στο χωριό…

Εάν δεν το ζήσεις, δύσκολα να το πιστέψεις και όμως συνέβη και εν μέσω πανδημίας.

Πέρασαν δύο χρόνια από την γνωριμία με την Ελευθερία και τον Σωτήρη. Αύγουστος 2020, πολλές απαγορεύσεις, φόβος, η αγωνία γινότανε πόνος. Χωριά έρημα, χωρίς επισκέπτες. Κι όμως, όταν οι άνθρωποι έχουν αγνές προθέσεις και καθαρή ψυχή η Παναγία και ο Άγιος ξεπερνούν κάθε εμπόδιο.

Το 2019 έγινε η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου Βασιλείου. Η Ελευθερία είδε και άκουσε από το ίντερνετ για ένα παιδί Τσαουσιώτικο (όπως περιέγραψε η ίδια) το οποίο συνέχισε, στα χνάρια που άρχισε το 1992 η εθελοντική επιτροπή εκείνης της εποχής: Λώλη Ντ,Τζημο Μπ,Πύλο Κ,Κήτσο Κ.Λώλη Π και όλοι οι χωριανοί.

Κατ’ ενθουσιασμένη, ήθελε να γνωριστούμε από κοντά και έτσι και έγινε. Τον Αύγουστο του 2020 παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας, η Ελευθερία μαζί με τον σύζυγό της Σωτήρη βρέθηκαν στο χωριό.Το ραντεβού για να γνωριστούμε, όπως ήταν γραφτό, έγινε στον Άγιο Βασίλη. Τα πρώτα της λόγια ήταν, πόσο πολύ χάρηκε κ μακάρι να ζούσε κι ο μπαμπάς μου να έβλεπε τον Αϊ Βασίλη που στολίστηκε. (Το είχε μεγάλο καημό, όπως μου περιέγραψε η ίδια).

Η χαρά της δεν περιγράφεται με λόγια. Θέλοντας να μου δείξει πόσο κοντά είναι στον Άγιο, λέει απλά με λόγια ανθρώπινα: Έρχομαι μόνη μου με τον Σωτήρη και κάνω παράκληση προς τιμήν της Παναγίας. Χάρηκα πάρα πολύ και σκέφτηκα τη χαρά αυτή να την κάνουμε χαρά για όλους. Αμέσως προτείνω να γίνει με παπά (η αλήθεια είναι ότι το χωριό μας δεν έχει μόνιμο παπά).

Αναρωτήθηκε πως θα γίνει; …Αμέσως και χωρίς να χαθεί χρόνος παίρνω τηλέφωνο τον γιο του παπά-Κίτσου,τον Λεωνίδα. Ήταν λες και περίμενε να ακούσει κάτι τέτοιο προπαραμονή της Μεγαλόχαρης.

Απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη ναι,και σε πολύ λίγο βρεθήκαμε οι τρεις μας στο προαύλιο χώρο του Αϊ Βασίλη. Η χαρά απερίγραπτη που έτσι αυθόρμητα θα γινόταν παράκληση προς τιμήν της Παναγίας.

Παρόλο που μια μειοψηφία θέλησε να μετατρέψει την χαρά σε στενοχώρια, το θέλημα του Αγίου ήταν να γίνει, όπως και έγινε. Εύχομαι απλά και ανθρώπινα να γίνεται κάθε χρόνο παράκληση προς τιμήν της Παναγίας!!

Καλή Παναγιά! Φώτιση σε όλους και καλό αντάμωμα..!!

Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου, Τσαούσι από την ημέρα της “Παράκληση της Παναγίας” 08/2021

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *