Το ποτάμι μας

Η Μπίστριτσα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το χωριό μας. Απλωνόταν σε όλο τον σημερινό κάμπο προσφέροντας πυκνή βλάστηση , πολλά άγρια πτηνά και άφθονα ψάρια και χέλια που ύστερα από πολύ κόπο συνέβαλαν στον αγώνα για επιβίωση. Για πολλά χρόνια υπήρξε δυναστής για τον τόπο έχοντας προκαλέσει πολλά προβλήματα και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το χειμώνα υπερχείλιζε και τα ορμητικά νερά του καθιστούσαν ανέφικτη την πρόσβαση στην απέναντι όχθη για όσους έπρεπε να μετακινηθούν ως την πόλη των Αγίων Σαράντα καθώς η διάσχιση του ποταμού γινόταν μόνο με βάρκα. Έπνιγε τον Κάμπο κάνοντας αδύνατο το ενδεχόμενο καλλιέργειας και έφερνε την πείνα στο χωριό μας. Αυτά ίσχυαν έως το 1959 όπου με την αποξήρανση του κάμπου και άλλαξε όλο το σκηνικό. Έκτοτε το ποτάμι χρησιμοποιείτε στην ύδρευση για τις αγροτικές εργασίες, για ψάρεμα και τους θερινούς μήνες για κολύμπι από τους νέους του χωριού μας.

Τα Μπατζέλια μας

Το μικρό δασάκι στην είσοδο του χωριού μας είναι και ήταν ανάσα ζωής για τους κατοίκους. Μετά την αποξήρανση του κάμπου, από το 1966 έως το 1990 υπήρξε χώρος συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας μιας και μετά από απαγόρευση του Χότζα το πανηγύρι που πραγματοποιούνταν στην εκκλησία του Άγιου Βασίλη απαγορεύτηκε και μεταφέρθηκε από τους συγχωριανούς μας στα Μπατζέλια, εκεί ξεχνούσαν κάθε έγνοια και ο χορός και το γλέντι διαρκούσαν πολλές ώρες. Σήμερα αποτελεί έναν καταπράσινο πνεύμονα για την περιοχή και τόπος συνάντησης για όμορφους περιπάτους στη φύση.

Ο Άγιος Βασίλης μας

Κοντά στις όχθες του ποταμού Μπίστριτσα δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου. Χρονολογείται περίπου 1500 μ.Χ. Ανατινάχθηκε από το τότε κομμουνιστικό κράτος το 1967 και ύστερα από την επιμονή και την ακλόνητη πίστη των συγχωριανών μας που κρυφά άναβαν το καντήλι κάθε βράδυ στα χαλάσματα του Ναού. Ξανά χτίστηκε στα ίδια θεμέλια το 1992 – 1993 με δωρεές από τους συγχωριανούς μας και τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου. Κάθε πρώτη Παρασκευή του Πάσχα γινόταν γλέντι στον περίβολο της εκκλησίας. Το έθιμο κρατεί ως και σήμερα κάθε πρώτη Δευτέρα μετά το Πάσχα όπου γίνεται πανηγύρι με μουσικούς και οργανοπαίχτες. Το 2019 έγινε ανάπλαση στο εξωτερικό χώρο της εκκλησίας με ιδιωτική πρωτοβουλία και πραγματοποιήθηκε το πρώτο καλοκαιρινό αντάμωμα.